Składniki:
- ½ op. (125g) makaronu jajecznego typu noodle w stylu chińskim Tables du Monde
- 1 duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego Rustica
- 1 marchewka
- ½ małego pora
- kawałek papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego Tables du Monde
- 1 łyżeczka sezamu Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę – przełożyć mięso do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Oczyszczoną marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, a pora w ukośne plasterki. Papryczkę chili drobniutko posiekać (z pesteczkami lub bez jeśli wolimy łagodniejszy smak).
- Czosnek drobno utrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i często mieszając delikatnie podprażyć na złoty kolor.
- Makaron jajeczny ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- W międzyczasie rozgrzać olej w woku (lub na patelni o wysokich ściankach). Włożyć kawałki kurczaka i smażyć (ok. 2 min.) aż mięso się zetnie ze wszystkich stron.
- Zmniejszyć ogień, wrzucić do woka czosnek, pora, marchewkę i papryczkę chili – cały czas mieszając, krótko przesmażyć (ok. 30 sekund), a następnie wlać sos sojowy – zagotować.
- Zdjąć z ognia, dodać makaron, posypać uprażonym sezamem – wymieszać. Podawać od razu.