Piernik toskański

Składniki: Ciasto
  • 600 g miodu wielokwiatowego NID  D’ABEILLE
  • 300 g cukru trzcinowego TEVA
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g  mąki
  • 400 g fig suszonych TABLIER BLANC
  • 100 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
  • 300 g migdałów łuskanych TABLIER BLANC
  • 200 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  Lukier: 
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie,  orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na tortownicę przelać ciasto.
  4. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  5. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  6. Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek