Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
- 200 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka POLSKA KURKA
- dwie gałązki pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek RUSTICA
- 120 g łososia wędzonego RONDE DES MERS
- 1 awokado
- pęczek szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Przelać wrzątkiem. Ugotować pod przykryciem w jednej szklance wody.
- Pomidorki wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać solą. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć około 2 minuty, następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż szpinak straci swoją objętość.
- Na patelnię dodać oliwę i usmażyć jajka, przyprawić solą i pieprzem.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki, skropić cytryną.
- W misce ułożyć ugotowaną kaszę jaglaną, szpinak, jajka, pomidorki, awokado i plasterki wędzonego łososia. Pospać szczypiorkiem.