Składniki:
- 2 filety z łososia każdy ok. 150 g
- oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
- garść natki pietruszki
- 1 bakłażan
- 1 mały pomidor
- kilka rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- garść rukoli
- 4 ogórki gruntowe
- 1 szklanka jogurtu greckiego DELISSE
- 1 ząbek czosnku
- duża garść koperku
- duża garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
- Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
- Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
- W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.