Faszerowane pieczarki

Składniki:
  • 8 dużych pieczarek (portobello)
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • zioła prowansalskie RUSTICA
  • 1 liść laurowy RUSTICA
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g sera koziego LES CROISES
  • 2 łyżki masła LES CROISES
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
  1. Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  2. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotować sos pomidorowy:  3 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Odstawić
  4. Przygotować szpinak: 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać szpinak, przyprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawić.
  5. Przygotować bułkę tartą: Cebulę pokroić bardzo drobno. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnuszku roztopić masło. Kiedy zacznie bulgotać dodać cebulę i odrobinę soli i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać bułkę tartą i czosnek i smażyć około 4 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Kozi ser pokroić w plasterki. Każdy plasterek obtoczyć w przygotowanej wcześniej bułce.
  7. Na pieczarki nałożyć sos pomidorowy, następnie szpinak i kozi ser obtoczony w bułce.
  8. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek