Składniki:
- 160 g mąki pszennej BIO VILLAGE
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli RUSTICA
- 50 g masła LES CROISES
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 270 ml mleka
- 2 opakowania łososia wędzonego RONDE DES MERS
- 1 opakowanie ricotty LES CROISES
- świeża rukola
- świeży koperek
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
- Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.