Składniki:
- 1-1,2 kg udźca jagnięcego (ok 2kg z kością)
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 ząbki czosnku (2 pokrojone w plasterki, 2 w całości)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej Rustica
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka suszonego oregano Rustica
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek Rustica
- 1/2 szklanki białego wina
- 200 g twardego sera
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1/2 pomidora pokrojonego w plasterki
- sól, świeżo mielony pieprz
- papier do pieczenia Elembal,
- sznurek
Sposób przygotowania:
- Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski.
- Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać wszystkie składniki . Przykryć miskę folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
- Kiedy mięso jest już zamarynowane, dodać do niego pokrojony w kostkę (2cm) ser. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na 4 części.
- Na blasze do pieczenia ułożyć 4 kawałki papieru do pieczenia, tworząc gwiazdę. Na środek ułożyć ziemniaki i polać marynatą z jagnięciny. Na ziemniaki ułożyć mięso i warzywa. Przykryć plasterkami pomidora. Papier do pieczenia zgarnąć do środka, zawiązać jak sakiewkę.
- Blachę z tak przygotowaną jagnięciną przełożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika. Rozwiązać sakiewki i ponownie wstawić do piekarnika, by mięso i ziemniaki lekko się zarumieniły.