Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 100 g masła schłodzonego LES CROISES
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% DELISSE
- 1 żółtko
- 60 g śmietanki kremówki
- 30 g mleka
- 5 torebek herbaty z dzikiej róży z dodatkiem hibiskusa TISEA
- 90 g białej czekolady TABLETTE D'OR
- 30 g oleju kokosowego NAT&VIE
- 30 g białej czekolady TABLETTE D'OR
- 30 g śmietanki kremówki
- 80 g jogurtu greckiego DELISSE
- płatki i pączki róż
- pistacje TOKAPI
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
- Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa różana:
- Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wymieszać z mlekiem, zalać herbatki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i zostawić do namoczenia na kilka minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru. Odcedzić herbatki przez gazę, ponownie podgrzać śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylać na upieczony spód.
Masa jogurtowa:
- Jogurt grecki wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączyć na sitku.
- Czekoladę drobno posiekać. Olej kokosowy roztopić, wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Mieszanką oleju ze śmietaną zalać białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy dodać odsączony jogurt grecki i wymieszać. Gotową masę wylać na warstwę różaną. Schłodzić w lodówce.
- Udekorować płatkami i pączkami róż, oraz siekanymi pistacjami.