Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
- 200 g masła (zimnego)
- 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
- 2 jaja z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
- szczypta soli
- 8 łyżek kaszy manny COMPTOIR DU GRAIN
- 750 ml mleka
- 100 g miodu NID D'ABEILLE
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 150 g powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady cukierniczej TABLETTE D'OR
- 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować pierwszy kawałek ciasta o wymiarach dna formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy. Wyrównać brzegi. Piec około 15 minut, aż ciasto zrobi się złote. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
- W garnku zagotować mleko z miodem i kaszą, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć i przybrać konsystencję budyniu. Masę przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchnię i odłożyć do wystudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, bardzo puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce, ostudzoną masę z kaszą. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.
- Kiedy blaty ciasta są już upieczone i ostudzone, można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą powideł, a następnie warstwą kremu. Postąpić tak samo z kolejnymi dwoma blatami. Przykryć czwartym blatem.
- Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać dokładnie do powstania gęstej polewy.
- Wierzch ciasta polać przygotowaną wcześniej polewą i ozdobić posiekanymi orzechami.
- Przed podaniem, ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.