Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g tartego żółtego sera LES CROISES
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka POLSKA KURKA
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu RUSTICA
- 1 łyżka ostrej musztardy dijon RUSTICA
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz RUSTICA
- olej rzepakowy RUSTICA
Sposób przygotowania:
- 3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu, pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
- Żółty ser tarty i pokrojone w kostkę jajka połączyć z musztardą i majonezem. Przyprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na dużej desce rozłożyć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso i dłońmi uformować prostokąt. (ok. 25 cm x 35 cm).
- Na mięso wyłożyć masę z jajek i sera. Rozsmarować równomiernie, zostawiając po ok. 2 cm z każdej strony.
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, używając do tego folii spożywczej rozłożonej na desce.
- Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż cała rolada się zarumieni.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.