Składniki:
- 1 opakowanie sera koziego Saite Maure Les Croises Wiodącej Marki
- 1 duży burak
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1/2 szalotki
- ½ awokado
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc Wiodącej Marki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc Wiodącej Marki
- ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica Wiodącej Marki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego Rustica Wiodącej Marki
- 6 grzanek szwedzkich Wiodącej Marki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, delikatnie posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i piec przez 30 minut, aż zmiękną. Ostudzić i pokroić w półplasterki.
- Ser pokroić w cienkie plastry.
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
- Szalotkę drobno posiekać. Awokado obrać, pokroić w plasterki.
- W szklance wymieszać oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, aż powstanie gęsty sos.
- Do miski włożyć buraki, sałatę, szalotkę, żurawinę, orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć plastry sera i plastry awokado. Podawać z grzankami szwedzkimi.