- 6
- 20 minut
Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
- 2 ogórki zielone
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
- 100 g jarmużu
- 8 rzodkiewek
- 100 g sera feta LES CROISÉS
- ½ szklanki czarnych oliwek RUSTICA
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka mięty
- 2 łyżki oliwy BIO VILLAGE
- ⅛ łyżeczki soli RUSTICA
Składniki na dressing:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
- ¼ szklanki soku z cytryny RUSTICA
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dressing:
- Czosnek posiekać drobno, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.
Sałatka:
- Soczewicę odsączyć z zalewy i przepłukać.
- Do jarmużu dodać 2 łyżki oliwy oraz sól i wygniatać dłońmi przez około 5 minut aż liście zmiękną.
- Pomidory i oliwki przekroić na pół, cebulę pokroić w kostkę, ogórki przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki, zioła drobno posiekać.
- Składniki sałatki wymieszać z dressingiem. Dodać pokruszoną fetę. Od razu serwować.