Składniki:
- 2 marchewki
- 2 buraczki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 opakowanie śledzi WM
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeży koperek
- kawior do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Buraczki ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować marchewki, również do miękkości. Warzywa obrać i zatrzeć na tarce, odkładając je do osobnych miseczek.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Jajka zetrzeć na tarce.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
- Majonez wymieszać z jogurtem.
- W niewielkich szklankach przygotować porcje sałatek. Wszystkie składniki należy układać po kolei.
- Na dnie naczynia ułożyć śledzie oraz cebulę, następnie warstwę marchewki, kolejno warstwę buraczków. Przykryć to kilkoma łyżeczkami masy jogurtowo-majonezowej, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć jajkiem, udekorować koperkiem i ewentualnie kawiorem.