Składniki:
- 225 g chorizo SAINT-AZAY
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 2 litry bulionu drobiowego RUSTICA
- 4 ząbki czosnku
- 600 g ziemniaków
- 200 g jarmużu
- sól RUSTICA
- pieprz ziołowy RUSTICA
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki cebuli i chorizzo. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut aż z chorizo uwolni się tłuszcz, a cebula stanie się miękka.
- Dodać plasterki czosnku i smażyć minutę. Następnie dodać plasterki ziemniaków i smażyć kolejną minutę. Zalać wszystko bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Jarmuż pozbawić łodyg i dodać do zupy. Gotować około 3 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.