- 8
- 60 minut
Składniki:
- 1 zakwas na żurek NASZE SPECJAŁY
- 3 białe kiełbasy NASZE SPECJAŁY
- 100 g boczku
- 1 cebula biała
- 1 kiełbasa czerwona NASZE SPECJAŁY
- 2 marchewki
- ½ kg ziemniaków
- ok. 2-3 litry wody
- 2 liście laurowe RUSTICA
- 3 ziela angielskie RUSTICA
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu RUSTICA
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej RUSTICA
- ¼ szklanki śmietanki 30%
- sól do smaku
Do podania:
- 8 jajek POLSKA KURKA
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka przełożyć białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i zalać wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz plasterki marchewek i gotować kolejne 20 minut.
- W międzyczasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, a czerwoną kiełbasę w plasterki. Na dużej głębokiej patelni najpierw zarumienić kawałki boczku, dołożyć kiełbasę, również zarumienić, a na koniec dodać cebulę i smażyć jeszcze kilka minut aż cebula nabierze koloru.
- Kiedy marchewki i ziemniaki w zupie będą już miękkie, dodać żur i zagotować. Zdjąć z ognia doprawić musztardą, śmietanką i solą. Na koniec dołożyć podsmażony wcześniej boczek z kiełbasą i cebulą.
- Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.